Čím nahradit jednorázové plasty?

června 30, 2018

Jak jste již určitě zaznamenali, EU se chystá protlačit plošný zákon o produkci jednorázových plastových produktů (tento zákon ovšem musí odsouhlasit všechny členské země). Těmito výrobky jsou zahlcené oceány, vznikají obrovské plastové ostrovy o velkosti čtvrt Evropy. Plast byl nalezen už i na dně Mariánského příkopu. Což znamená opravský globální problém!

Tyto výrobky se podle EU nejčastěji nacházejí na evropských pláží, kam je buď někdo odhodil, přiletěly nebo je vyplavilo moře. Já nabízím alternativy pro část z nich, díky nimž bychom je dokázali hravě nahradit.

Zdroj: Twitter Evropské komise 

Brčka 

Divíme se, ale nevinné brčko, moravsky slámka, ze kterého pijeme letní limonádu, je ve skutečnosti smrtící zbraň. Kvůli své velkosti se zabodávají želvám v moři do nosních dírek, stává se z nich potrava pro mořskou zvířenu i ptactvo. Kdo chce, vygooglí si to, ale není to příjemný pohled. Pro řadu lidí je brčko pouze otázkou komfortu. Obzvláště nyní, v letních měsících, mě vždy nadzvedává ze židle ta obrovská spotřeba brček v různých restauracích, bistrech, barech apod. Brčkem se pije všechno (dokonce i pivo, což ani není vhodné), mnohokrát je tam na okrasu brček nastrkaných vícero.
A jak takovému neduhu předejít? Jednoduše stačí říct: "Bez brčka, prosím." Některé nápoje se dají pít i bez brčka ze sklenice, některé ne. Na trhu existuje několik alternativních variant k plastovému brčku. Jmenovitě bambusové (existuje speciální odrůda, ze které se např. vyrábějí i bambusové kartáčky, ovšem pandy jí nejí, takže žádný strach), nerezové a skleněné. A možná i jiné, o kterých ale nevím. Všechny bych je chtěla otestovat a posléze napsat článek. Pozitivním trendem je ovšem to, že stále více a více kaváren mění plastové za jiné alternativní, neboť ty nejenže šetří přírodu, ale i vypadají skvěle.

Výsledek obrázku pro bamboo straw
Bambusová brčka
  

PET láhve

Když se v raných devadesátých letech objevili polyethylenové láhve naplněné vodou mnozí kroutili hlavou. Kdo by chtěl kupovat balenou vodu, když můžeme bez rizika pít vodu z kohoutku? 
Proč tedy obyvatelé ČR v současné době balenou vodu tak v hojném počtu kupují, nehledě na to, že v naší zemi máme kohoutkovou vodu velmi kvalitní?  Jak se ukázalo, prodej vody v PET lahví byl a stále je dokonale vymyšlený marketingový tah, který se nám prezentuje v podobě reklam s potůčky zurčící vody. Nehledě na to, že balená voda mnohonásobně dražší - např. v Brně zaplatíte v roce 2018 za jeden litr zhruba 7 haléřů, za obyčejnou však balenou 7 korun, za značkovou vodu Evian téměř 27 korun a to už opravdu velký rozdíl!  

PET lahve se dají jednoduše nahradit těmi na více použití. Můžeme si vybrat ze širokého spektra designových skleněných nebo nerezových lahví (velký test těchto lahví a plusy a mínusy sepsaly holky z Czech Zero Waste) či použít skleněné (popř. plastové, u těch je ale riziko vypouštění plastů a pachuti v ústech) lahve od různých džusů, limonád či mlék. 

Do PET lahví se ovšem neplní pouze jen voda (i když ta patří k majoritě), ale i jiné převážně sladké nápoje. Řešení, které vede k zastavení produkce odpadu je samozřejmě jednoduše přestat kupovat nebo je alespoň nahradit alternativy ve skle, které je k životnímu prostředí šetrnější či hledat jiné zero waste a stáčené varianty, pokud existují. 

Výsledek obrázku pro láhve na vodu
Láhve ReTap 

Polystyrenové krabice na jídlo

Znáte to: spěcháte, na oběd máte pět minut, a tak skočíte si koupit kebab do prvního okénka, co  vám přijde do cesty. Česky špatně hovořící prodavač se na vás usměje a pak vám naservíruje váš oběd do polystyrenové bílé krabičky. Poznáváte se? Ano? Já bohužel taky. Věděli jste, že polystyren se rozkládá desetitisíce let a nebo možná taky nikdy. Bůh ví. Takže jestli jste někdy snili, stejně jako já, že toužíte udělat na světě nějakou stopu, aby po vás tady taky něco zbylo, nestarejte se, váš oběd už to za vás vyřešil. 

Dobrá, to možná znělo příliš cynicky, dramatičnosti situace to ale neubírá. Pokud se chceme zachovat přátelsky k životnímu prostředí je nejlepší si svůj oběd připravit doma a zabalit si ho do znovupoužitelného boxu. Další alternativou je poprosit prodavače, zda by jídlo mohl do vaší krabičky připravit. Ještě jsem to nezkoušela, je možné, že nebudou souhlasit, ale není to pravidlo. Můžete koupit klasický plastový box na jídlo, který je k dostání téměř všude či pokud chcete plast ze svého života radikálně zredukovat, dají se koupit boxy nerezové, které jsou ovšem pochopitelně - jak je tomu i u lahví - dražší. 
Výsledek obrázku pro nerezový box na jídlo
Dóza z potravinářské oceli 

Kelímky na kávu 

Život jepice trvá pár hodin. Život kelímku na kávu pár minut. Pro mnohé patří káva na cestě do práce / školy k rituálu rána. Pokud si takto kávu dopřáváme každý všední den, tak průměrně ročně vyprodukujeme 260 kelímků. Rádoby papírové kelímky jsou ovšem nezrecyklovatelné (také téměř nikdo je do separátního odpadu nehází), jsou totiž značně znečištěné a takový papír se nedá již znovu použít.

Co mě činí radost, je, že mnoho kaváren si to začínají uvědomovat a vítají zero waste varianty.Mít vlastní hrneček znamená, že si k němu snadno vybudujete osobní vztah, neb vás bude doprovázet každý den na cestě do práce. Kavárny též nahrazují své kelímky jinými eko variace jako např. kelímky z cukrové třtiny, ty jsou ale dražší a ne příliš pohodlné neb měknou. A též vytváří odpad, byť už ne tak markantně škodlivý. 

Jococup Artist Series (340 ml) - Adrian Knott
Jococup 

You Might Also Like

0 komentářů

Subscribe