4 dny v alpském Salzkammergut

června 06, 2018

Po dlouhé době fotograficky-cestovní článek. Už mi to opravdu chybělo, psát o cestování mi totiž činí největší radost. Á propos rakouské Alpy jsou ohromně fotogenické. Fotografie z prodlouženého víkendu z okolí Salzkammergut v Severních vápencových Alpách jsou toho důkazem. Alespoň doufám. Třeba někoho z vás navnadí. 

Městečko Hallstatt, na seznamu dědictví UNESCO a vyhledávaný cíl asijských turistů  


Vodní zámek Schloss Ort na Traunensee


 

Zámeček Ort čili německy Místo byl náš první cíl. Krajina byla rozkošná a neboť ji svírala velká vedra, tak i přes zákaz se mnozí obyvatelé i přes zákaz koupali v místním jezeře. Nás čekalo koupání až v místě našeho přespávání a to v Attersee (fotka z prava).

 




A vůbec, slovíčko verboten (zakázáno) je asi místní oblíbené. Nevím, zda jsem si ho pouze tentokrát všímala více, ale i tak se mi zdála hustota tohoto slova na kilometr čtvereční poněkud přemrštěné. Bydleli jsme ve Weyregg am Attersee, prázdninové městečko bohatých vídeňáků, kde plot nakřivo neroste. To je asi jediná věc, kterou na Rakousku nemusím, ta přehnaná sterilita a perfecionismus, v tom podle mého vedou ještě více než Němci (ve Švýcarsku jsem nebyla). Zchladím si žáhu zase v létě ve Vídni, tam je alespoň vidět, že je obývaná lidmi.  



Tím ale nechci Rakousko nijak hanit, na to konto zase vše probíhá na jedničku. Veškeré služby mají výbornou kvalitu. Od preclíků až po lanovku. 

Salzburg 










V Salzburgu nás poněkud zaskočilo počasí. Očekávali jsme teplotu pod dvacet stupňů a déšť, namísto na nás čekal další parný letní den, což by bylo samozřejmě příjemné, kdybychom nebyli tak navlečení. V městě jsem si prohlídli centrum a vystoupali (tentokrát pešky) na vrchol Salzburgu, kde se nachází velká pevnost, jejíž část jsme prošli s českým audioprůvodcem. 


Výhled z věže pev


Fotka napravo je z Bad Ischlu, kde se nacházela rekreační residence císařovny Sisi.


Zlatý hřeb našeho výletu - vrchol Krippenstein v horském masivu Dachstein. 2 018 metrů nad mořem. Z údolí jsme vystoupali lanovkou. I v létě se na úplném vrcholu nachází sníh a příroda je zde absolutně čistá, což napomáhá různorodé horské květeně. 




Ve výhledu nám mírně bránily mraky, které ale velmi rychle měnily svoji pozici. 




Vyhlídka 5 Fingers s výhledem na dolní městečko Hallstatt, místo, kde se dříve těžila sůl. 





Krippenstein je oblíbené místo pro paragliding a dopřává milovníkům tohoto adrenalinového sportu spektaculární výhledy. 




Hallstatt ze stanice automatické dráhy. 





Byla to docela výzva nevyfotit záběr bez hlav našich asijských spoluzeměobčanů. Ne nadarmo teď čtu doporučení ostatních cestovatelů, že na Hallstatt si vyplatí přivstat. Pro nás byl ale hlavní Krippenstein, tak nás to ale tolik netrápilo.


Vrchol hory Schafberg (Ovčí hora), na níž vede historická strmá železnice (proto je mašina vzadu).




St. Wolfgang, pod nímž se železnice nachází. A to je již konec našeho výlet. Tak zas hurá zpět domů, za povinnostmi a zase někdy naviděnou.

Film
Na konci každého cestovatelského článku bych ráda vždy dala nějaký zajímavý tip na film, který se v daném prostředí odehrává. V Salzkammergut a v Salzburgu to bije všude do očí. Sound of Music, v Česku nepříliš známý muzikál ze šedesátých let oceněný Oscarem s Julií Andrews v hlavní roli. Ohh hills aaare live with a sound of music! 

Tak snad brzy u dalšího cestočláneku neboť ty patří rozhodně mezi moje Favorite Things


You Might Also Like

0 komentářů

Subscribe