Last minute zero waste dárky (pro nešiky)

prosince 13, 2018

Vánoce, svátky klidu a pohody. Pokud se zajímáte o udržitelný životní styl, tak vás jistě, stejně jako mě, bombardují všelijaké hyggie blogy a představují svoje pohodové Vánoce se sójovými svíčkami. Ne ale každý je influencer. Ne každý si to může časově dovolit. Ale co dělat, když čas není a přesto chcete mít své Vánoce bezodpadové a obdarovávat své milé bez zbytečného odpadu? To vám poradím v dnešním článku.

Na úvod bych chtěla deklarovat, že se žádnou firmou, kterou budu ve článku zmiňovat, nemám uzavřenou spolupráci, jen jednoduše je chtěla tímto podpořit. Jsou to firmy, které se chovají ekologicky, udržitelně a šetrně k životnímu prostředí, některé sdílí i zero waste politiku.

Pokud Vám na koupi dárku již nezbývá mnoho času, krok číslo jedna je nepanikařit a neběžet do nejbližšího obchoďáku a nekoupit nějakou blbinu. Častokrát to ani obdarovanému neudělá radost, natož neuděláte radost sami sobě...alespoň u mě to je tak, že z koupi dárku musím být spokojená především já a mít záruku, že se dotyčnému bude dárek líbit.

Nic. Nejvíce zero waste je dárek se vůbec nedávat. Nalejme si čistého vína, to já bych nikdy nedokázala a jistě to s mnohými z Vás sdílím. Obzvláště k Vánocům dárky prostě patří, takže co máme dál. 

Předplatné časopisu Sedmá generace Hnutí DUHA - Moje enviromentální srdíčko tento časopis miluje, ale stejně tak si ho ráda přečte i moje babička zahrádkářka. Jsem si jistá, že vaši zelení příbuzní (ač vášniví či začátečníci) si ho oblíbí. Každé dva měsíce vydává nové číslo Hnutí DUHA, česká enviromentální nezisková organizace. Tématem časopisu je nejen ekologie, ale i jiná sociální témata, které hýbou společností. Časopis obdarovanému přijde do schránky v obálce z recyklovaného papíru (konečně, děkuji a palec nahoře) a k předplatnému si můžete vybrat ekologický dáreček. Též je možné zakoupit e-verzi. 

Darujte zážitek - Jako zážitek se dá darovat cokoliv - od masáže, přes pobyt na horách, lístek do divadla až po adrenalinové sporty. Pokud vás zajímá opravdu enviromentální alternativa, Sonnetor, rakouská společnost produkující čaje se sídlem v jihomoravských Čejkovicích, nabízí  den strávený mezi jejich bylinkami v ekologické zahradě a přilehlých prostranstvích. Program na celý den z odjezdem a příjezdem do Brna. Lahodné dopoledne též slibuje Sluneční ochutnávání.  A pro obdarované máte krásný voucher pod stromeček.  

Sluneční bylinkobraní, zdroj: sonnetor.cz 
Zahrádkáře jistě nadchne kurz permakulturní alias samozásobovací zahrady. Kurzy se konají v Praze, Brně a v Horce nad Moravou. Více informací naleznete zde

Kupte tchýni rašelinu! To zní jako výzva! Tedy nemyslím, abyste zajeli do zahradnictví a koupili pytel rašeliny (i když i to je možnost), ale jaksi virtuálně tím, že přispějete na ochranu rašelinných luk na vysočině. Za tři stovky se postará neziskovka Stopa v krajině o 200m2 rašelinných luk a ještě k tomu dostanete supr certifikát. Místo pro přírodu vám také prodává přírodu (samozřejmě opět virtuálně a symbolicky). S jejich certifikáty je spojena například i prohlídka Milské stráně, kde každý rok kvete stovky orchidejí a to s průvodcem. 

Skutečný dárek - Není nad to, když váš dárek rozveselí. U skutečného dárku je garance radosti 100%. Nezisková organizace Člověk v tísni již několikátým rokem poskytuje vouchery, jejichž zakoupením přispějete například africké rodině na oslíka či českým školám. My letos budeme kupovat kanystry na vodu. Více informací o skutečných dárcích najdete zde

Poukázky. Upřímně mě přijde darování poukázek trapné, ale čím dál tím narážím, že já bych sama takovýto dárek ocenila. Třeba do mých bezodpadových obchodů nebo k lokálním prodejcům módy, třeba do Reparády - na jejich sukně bambusové trička pokukuji už dlouho. Tak se již nebojte.

Jedlé dárky. Módní kimchi nebo mincemeat potěší spoustu jedlíků a těch je mezi námi hodně. Pokud ale neradi vaříte, můžete pro své příbuzné koupit zachráněné omáčky od iniciativy Zachraň jídlo, která pořádá mimo jiné různé paběrkovací akce, kdy se zachraňuje jídlo, které nesplňuje módní předpisy. Více zde

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Já ráda daruji různé druhy zážitků a letos jsem partnerovy dopřála i trošku zajímavější masáž, respektive abych to měla pod kontrolou, tak šlo o erotickou masáž pro páry, hned po Vánocích jsme na tuto masáž šli a bylo to opravdu úžasné a uvolňující. Můžu doporučit a musím souhlasit, že zážitek je jeden z nejlepších dárku a je bez obalu, tedy až na ten vytisknutý voucher, ale je to jen papír :)

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji hodně cestování, zejména do teplých zemí. Letos v létě jsem mohl navštívit své příbuzné v Řecku, ale kvůli uzavřeným hranicím jsem to nemohl. Nyní pracuji instaforex review abych ušetřil dost peněz na další cestu, kterou plánuji letos na podzim.

    OdpovědětVymazat

Subscribe